Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Figyeljünk a csomagolt élelmiszerek sértetlenségére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ügyfélszolgálatára érkezett bejelentés szerint több üzletlánc csomagolt termékei esetében, feltehetően gazdasági kár okozása céljából szennyezés történhetett. A NÉBIH ezért felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékek esetében fokozottan figyeljenek a csomagolás sértetlenségére, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg, illetve fogyasszák el az adott élelmiszert. A bejelentés kivizsgálása folyamatban van.

Fertőzött méhcsaládok miatti zárlat Örkényben

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatala a mézelő méhek nyúlós költésrothadása gyanúja miatt községi zárlatot rendelt el Örkény településre. A zárlat ideje alatt a községbe méhcsaládod bevinni illetve onnan kivinni, vándoroltatni tilos. A fertőző betegség  okán a településen méhészettel kapcsolatos bárminemű kiállítás szigorúan tilos.  

 

Kezdődik az érettségi időszaka

Május 4-től a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2017/2018-as tanév május-júniusi érettségi időszaka. 

1183 helyszínen várhatóan összesen 110 ezer 700 diák ad számot tudásáról. A vizsgákat május 4. és június 29. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3.197 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az írásbeli vizsgákat május 4. és 28., az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven teljesítendő tárgyakat külön számolva – 173 tárgyból tesznek középszintű, 94-ből emelt szintű érettségit. 

forrás: hvg.hu

 

Útfelújítási munkálatok Dabason

 Április 25-én megtörtént az 5202 jelű, állami tulajdonú és kezelésű belterületi főút munkaterület átadása. Az út teljes felújítása több hónapig tart majd. A munkálatokkal Gyón irányából haladnak Sári felé. A beruházás teljes költsége meghaladja az egymilliárd forintot. A munkavégzés miatt forgalomkorlátozásra kell számítani!

 A megyei közútkezelő igazgatóságával folytatott egyeztetés eredményeként elkezdődött Gyónon az 5-ös főút Vasút utcai csomópontjánál a felújítás. A beruházáshoz kapcsolódva az önkormányzat a buszöblök és -várók felújítását végzi. A fejlesztések eredményeként június közepéig a London étteremig megújul a gyóni 5-ös úti csomópont.

Munkaszüneti nap a katasztrófavédelemnél

Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltóság védőszentjének a napja. Ennek tiszteletéül a hivatásos katasztrófavédelmi szervek állománya részére e nap munkaszüneti nappá lett nyilvánítva. Az ünnep alkalmából a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és helyi szerveinél május 4-én, az ügyfélfogadás és a hatósági ügyintézés szünetel. A munkaszüneti nap a huszonnégy órás készenléti szolgálatot nem érinti, e napon is garantálják a megye mentő tűzvédelmét - olvasható a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldalán.

Megújul a VÉSZ, a katasztrófavédelem ingyenes veszélyhelyzeti alkalmazása

A könnyebb és egyszerűbb felhasználást tűzte ki célul az a fejlesztés, amely a napokban ér a végéhez. Az elmúlt hónapok munkájának köszönhetően a VÉSZ – veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás – immár több lehetőséggel és megújult külsővel áll a régi és az új felhasználók rendelkezésére. 

Az előző applikációhoz képest komoly újítás, hogy a híreket frissíteni lehet, így az elhúzódó eseményekről készített tudósítások sokkal áttekinthetőbbé, könnyebben nyomon követhetővé válnak. Lehetőség lesz az egyes híreket másokkal megosztani, így azok a családtagok, barátok és ismerősök is értesülhetnek a fontosabb eseményekről, akik nem felhasználói a VÉSZ alkalmazásnak. 

 A katasztrófavédelem és a Terrorelhárítási Központ együttműködése alapján az alkalmazás révén a lakosság azonnal értesülhet a TEK hasznos közlendőiről, biztonságot érintő információkról, esetleges veszélyhelyzetekről. Mindemellett új külsőt is kapott, a szó szoros értelmében színesebb lett az applikáció, ami a látvány mellett a könnyebb eligazodást is segíti.

A megújult alkalmazás Androidon a 4.0 operációs rendszertől, iOS operációs rendszerű okostelefonokon pedig 9.0-tól, valamint táblagépeken érhető el július 10-től, ettől a naptól a korábbi verzióra már nem érkeznek új hírek.

Több postai szolgáltatás díja is változik május közepétől.

Május közepétől változnak egyes postai díjak, több postai szolgáltatás ára kis mértékben emelkedik, egyes esetekben viszont csökkenni fog a díj. 

Május 16-tól drágább lesz a normáltól eltérő súlyú, azaz a 100 grammot elérő, vagy azt meghaladó súlyú közönséges és elsőbbségi levelek feladása. Az árváltozás érinti az ajánlott és a tértivevényes leveleket is, az ajánlott levél feladása 320 forintba kerül majd, a tértivevény többletszolgáltatás pedig 220 forint lesz.

A belföldi csomagszolgáltatások díjaiban is lesznek változások. Az MPL Postacsomag ára a leggyakoribb 2 kilogramm alatti súlykategóriában 20 forinttal lesz több, az MPL Üzleti Csomagért pedig - szintén 2 kilogrammig - 50 forinttal kell majd többet fizetni. A csomagautomatáknál nem változik az ár, csomagmérettől és súlytól függetlenül egységesen 889 forint marad.

30 és 50 grammos levél ára nem változik, ahogy az elsőbbségi 30 és 50 grammos leveleké sem, és továbbra is változatlan áron érhetők el a levelezőlapok és képeslapok is. Nem változik a hivatalos iratok feladási ára sem, 370 forint marad. 

Roma fiatalok számára írt ki pályázatot a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Pályázatot azok a roma származású fiatalok nyújthatnak be, akik középfokú köznevelési intézmények nappali tagozatán első, második vagy harmadik évfolyamán tanulnak, évismétlésre semmilyen tantárgyból nem kötelezettek, és a pályázat benyújtásának évében elért, év végi tanulmányi átlageredményük legalább 3,00.  A támogatást a rendőr-főkapitányságok biztosítják saját költségvetésük terhére.  

A pályázatot 2018. június 30-ig kell a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének megküldeni. A pályázat elbírálásának határideje 2018. augusztus 31. A pályázatot nyert tanulókkal a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság támogatási szerződést köt.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Kiképzési Alosztály kiemelt főelőadójától, Szép Lászlóné c. r. alezredestől (tel.: 06/1/443-5800/30-533) kérhető.

Felborult egy személyautó Dabas közelében

Lesodródott az útról és felborult egy személyautó vasárnap délelőtt az 5-ös főút 47-es kilométerénél, Dabas közelében - adta hírül a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az autóban hárman utaztak, ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek, őket a mentők kórházba szállították. A tűzoltók és a mentők kiérkezése előtt egy arra közlekedő szabadnapos mentőápoló és egy tűzoltó megállt és megkezdték a sérült személyek átvizsgálását. A dabasi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, segédkeztek a mentőszolgálat szakembereinek, majd biztosították a helyszínt.

Emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára

Emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. pénteken. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 378 forintra, a gázolajé pedig 387 forintra nőtt. 

Az üzemanyagok ára legutóbb április 27-én változott, akkor bruttó hat-hat forinttal emelkedett az ár, a benzin 375 forintra, a gázolaj 383 forintra drágult.Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Tejfölöket ellenőrzött a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 31 féle – 29 hazai és 2 külföldi – terméket ellenőriztek. Az élelmiszerbiztonsági paramétereken túl az analízisek fókuszában a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés állt.

A 31 tejfölből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani. 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12 tejfölnél kismértékű volt az eltérés, ezért a Nébih figyelmeztetésben részesítette az érintett vállalkozásokat.

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas