• hirek1.png

Miután kedden a Parlament elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt (amivel a kormányt felhatalmazta rendeleti kormányzásra 90 napra), a kormány 30 napra szigorú korlátozásokat vezetett be, amelyek szerda 0 órától életbe is lépnek.

A rendelet értelmében: Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. Íme a kivételek, amire hivatkozva kint lehet lenni este 8 és hajnal öt között:

 • egészségkárodással, életveszéllyel fenyegető helyzet,
 • munkavégzés (ideértve az oda és hazautat),
 • és kutyasétáltatás miatt kint lehet lenni az utcán, de utóbbi esetben a lakhely/szálláshely 500 méteres körzetében kell maradni. A kutyafuttatók bezárásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Mentességet kaptak a profi sportolók is, ha meccsük vagy edzésük van. A munkát, illetve a sportot okirattal kell igazolni.

A rendeletből kiderült, a 10 000 főnél nagyobb település "egyes közterületein" tette kötelezővé ezt a kormány azzal, hogy a területeket a polgármestereknek kell kijelölniük. Ez egy plusz szabály, továbbra is kell maszkot hordani ott, ahol eddig is elő volt írva (például üzletben, tömegközlekedési eszközön). Sportoláskor, parkban, zöldterületen nem kötelező viselni.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Tilos a gyülekezés, nem lehet rendezvényeket sem tartani, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. Be kell zárni a mozikat, színházakat, cirkuszt, az edzőtermeket, fedett uszodákat, jégpályákat (a versenyszerűen sportolók használhatják az utóbbi hármat), fürdőket, állatkerteket, vadasparkokat, kaland- és vidámparkokat és a játszóházakat, múzeumokat, könyvtárakat.

Magán és családi rendezvényen 10 ember lehet, az esküvőre a házasulandókon kívül a tanúk és a szűk család mehet, lakodalmat nem tarthatnak. Temetésen legfeljebb 50 ember vehet részt. Vallási szertartást lehet tartani, de a kormány kéri, tartsák be az általános szabályokat ott is. Az étteremben csak annyi ideig lehet vendég, míg átveszi az ételt. A kormány könnyített az éttermi és napi fogyasztási cikkekre vonatkozó házhozszállítási szabályokon, így abba a taxisok is beszállhatnak. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Miután az Idősek Tanácsa arra kérte a kormányt, hogy vezessen be újra vásárlási idősávot, el is készült az erről szóló rendelet – jelentette be Orbán Viktor a Facebookon. Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11, szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között védett sávot kapnak. Az idősek bármikor mehetnek boltba, 65 évnél fiatalabbakat viszont napi két órában nem engedhetnek be oda.

A járvány terjedésének lassítása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök szigorú korlátozásokat jelentett be, melyek szerda 0 órától lépnek érvénybe.

 • Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, ebben az időszakban csak munkavégzés, munkából hazajárás vagy egyéb rendkívüli indokkal lehet az utcán közlekedni. Minden gyülekezést megtiltanak.
 • Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek, fodrászatok, kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak. A szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat nem.
 • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
 • Családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10 fő vehet részt.
 • Korlátozzák az esküvőn és a temetésen résztvevők számát, utóbbira csak 50 ember mehet egyszerre. Esküvőn csak a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, de lakodalmat nem tarthatnak.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött tartják. Szabadtéren az amatőr tömegsport is tilos, egyéni sporttevékenységet lehet végezni.
 • A szabadidős létesítményeket bezárják – múzeumokat, színházakat, edzőtermeket, mozikat, állatkerteket is.
 • A felsőoktatás átáll online üzemmódba, a kollégiumokat is be kell zárni.
 • Középiskolában 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak a 14 év alattiak számára.
 • A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelik, még ha tudják is, hogy a gyorstesztek csak 50-60 százalékos biztonságot jelentenek.

30 napra ingyen férhetnek hozzá az internethez azok, akiknek a járványhelyzet miatt digitális oktatásra kellett átállniuk. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a szolgáltatás ingyenes igénybevételére jogosult lehet az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy helyette előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője (vagy az a személy, akinek előfizetését a tanuló vagy törvényes képviselője használja). Szintén jogosult az ingyenes internetre az előfizetéssel rendelkező pedagógus vagy oktató (vagy az, akinek az előfizetését használja). Az ingyenes internetre jogosult Telekom ügyfelek a Telekom honlapján (www.telekom.hu), a Flip ügyfelek a Flip honlapján (www.flip.hu) jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internet szolgáltatásra november 18. és 27. között. Az igény feladásához Telekom ügyfél esetén egy számlára (a számla bal felső részében található MT ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), Flip ügyfél esetén szintén egy számlára (a számla jobb felső részében található ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), valamint az oktatási jogviszonyt bizonyító ún. oktatási azonosítóra lesz szükség. A Vodafone adathasználat nélkül teszi elérhetővé a legfontosabb oktatási oldalakat, hogy a digitális oktatásra átállt diákokat és tanárokat ezzel is segítse. Ezen felül a kormány intézkedése folytán a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe, ennek megfelelően a szolgáltató a vezetékes internetet használó ügyfelei közül a középfokú oktatásban résztvevő diákok, szüleik és az ilyen diákokat oktató pedagógusok részére a december hónapban kibocsátásra kerülő számlában 1 havi internet hozzáférési szolgáltatás előfizetési díját egy előfizetési cím tekintetében jóváírja. Az érintett előfizetők igényüket a szolgáltatónál jelezhetik.

Tisztelt Inárcsi Lakosok, kedves Pácienseink!

Bizonyára Önök is értesültek arról, hogy a kormány újabb szigorításokat vezetett be a Covid-19 járvány egyre súlyosabb terjedése miatt. A járvány terjedése szempontjából a fogászati ellátás (különösképpen a fúró és fogkőleszedő készülék használata az aerosol képződése miatt) magasabb rizikójú tevékenységbe tartozik, mely a jelen helyzetben szigorúbb fertőtlenítő és betegberendelő szabályok betartását követeli meg. Emiatt rendelőnk az Önök és saját egészségünk megőrzése érdekében a következő szabályokat hozta (melyeket miniszteri rendelet is megkövetel):

 • Határozatlan időre a nem akut, halasztható beavatkozások elvégzését szüneteltetjük, különösen ha ezek aerosol képződésével járnak (fogkő eltávolítás, fúrás). Megkérjük pácienseinket, amennyiben egy nagyobb léptékű fogászati beavatkozássorozat elkezdésébe belevágnának, várják meg a veszélyhelyzet végét és csak utána jelentkezzenek.
 • Körzeten kívüli, nem akut jellegű panasszal érkező pácienseket nem áll módunkban fogadni.
 • Kérjük az időpontfoglalás kötelező jellegű igénybe vételét, akut panaszok esetén is! El kell kerüljük, hogy a váróteremben a páciensek felhalmozódjanak, valamint szünetet kell tartanunk 2 páciens között a megfelelő fertőtlenítés és szellőztetés miatt.
 • Egy napon korlátozott számú pácienst láthatunk csak el a kötelező jellegű fertőtlenítés és szellőztetés miatt két páciens között.
 • Csak teljesen egészséges páciensek jöjjenek el a kezelésre. Karanténban lévő betegeket nem áll módunkban fogadni, valamint olyan, tünetmentes betegeket sem, akik igazolt Covid-19 fertőzött személlyel az elmúlt 2 hétben szoros kontaktban voltak.
 • A váróteremben a maszk használata és a kézfertőtlenítés kötelező.

Annak érdekében, hogy munkánkat az Önök és saját érdekünkben biztonsággal tudjuk végezni, kérem Önöket ezen szabályok szíves figyelembe vételére és betartására. Reméljük, hogy a veszélyhelyzet elmúltával újra teljes erőbedobással állhatunk az Önök szolgálatában.

Tisztelettel és Köszönettel
Dr. Duhaj Szilvia, fogorvos