Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Május 10-ig küldehetik be jelölésüket az Év praxisa díjra

Hetedszer hirdetik meg „Az év praxisa a Kárpát medencében„ pályázatot, melyet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal hirdetett meg tavaly december végén. Május 10-ig keresik a hivatásuknak élő háziorvosokat és nővéreket, határon innen és határon túl.

Idén is csakúgy, mint tavaly, a hazai praxisok mellett a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi, és a vajdasági magyar orvosok is bekerülnek a díjazottak közé!

Az év praxisa a Kárpát medencében„ díjat 10-10 háziorvos nyerheti el- munkatársaival, a nővérekkel együtt. Az ő megbecsülésüket, presztízsüket szeretnék erősíteni, így az emberséges és a szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra és a háziorvosok kitartó, szolgálatkész munkájára szeretnék irányítani a nyilvánosság figyelmét.

Portálukon (www.evpraxisa.hu) a páciensek személyes történetei olvashatók helytállásról, gyógyításról és gyógyulásról, lelkiismeretről, hivatásról.

Egészségnap a Jahn Ferenc Kórházban

ISMÉT EGÉSZSÉGNAP A DÉL-PESTI KÓRHÁZBAN - Ingyenes lakossági szűrővizsgálatok március 25-én (szombat) 9-14 óráig.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet sok szeretettel vár minden érdeklődőt 2017. március 25-én, reggel 9 órától délután 14 óráig tartó Egészségnapjára.

Figyelem! A szűréseken történő részvételhez érvényes TAJ kártya, lakcímkártya és személyazonosító igazolvány szükséges! A vizsgálatokra való bejelentkezés érkezési sorrendben történik, előzetes regisztráció nincs.

További információk és részletes program: www.delpestikorhaz.hu

Forgalomban az új kettő- és ötezer forintos bankjegy

Március 1-jétől megjelentek a hazai készpénz forgalomban a megváltozott dizájnú 2000 és 5000 Ft-os bankjegyek.

A sárga ötezres és barna szélű kétezres a következő hónapokban kiváltja a régi pénzeket, amelyeket augusztusig bevon a Magyar Nemzeti Bank. Az új pénzek biztonsági elemei korszerűbbek lettek a korábbinál, ezáltal nehezebb hamisítani őket.

A régi ötezressel és kétezressel utoljára július 31-én fizethetnek, augusztus 1-jétől már csak az újat fogadják el. Akinél még marad a korábbi bankjegyből, azt három évig a bankokban és a postán ingyen újra cserélheti, az MNB pedig egészen 2037. július 31-ig beváltja.

Határozatlan idejű tűzgyújtási tilalom van érvényben Magyarország területén

Magyarország földművelésügyi minisztere 2017. március 3-án átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A hazai erdőkben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő nappali felmelegedés, valamint a szeles időjárásnak köszönhetően, ezért a minisztérium határozata alapján az erdőkre és fásításokra általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is. Kérjük égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el!

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.

Plüssöket várnak az Örkényi Szabadidőközpontban

Az Örkényi Szabadidőközpontban nagy meglepetéssel készülnek a gyerekek számára. Ha van egy megunt, „kinőtt” plüss játék, ami csak a helyet foglalja otthon, szívesen befogadják a szabadidő központban a játszó, és gyermekkuckó számára. Aki elhozza régi játékát, annak sorsjeggyel kedveskednek, mely kihúzásra kerül a Városi Gyermeknap alkalmával. A plüssöket eljuttatni a Szabadidőközpont nyitvatartási idejében lehet.

Ifjúsági Garancia Program 2017

Ismét elérhetővé válik az Ifjúsági Garancia Program, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 4,2 milliárd forintból valósít meg a Közép-magyarországi régióban.

A programban olyan fiatalok jelentkezését várják, akik jelenleg nem tanulnak, se nem dolgoznak. A szakképzetlen fiataloknak a tanácsadás mellett lehetőséget nyújtanak a gazdaság igényeihez igazodó szakképzés megszerzésére.

A programról bővebben a Pest Megyei Kormányhivatal a pest.munka.hu oldalán és a Járási Hivatal munkaügyi osztályán tájékozódhatnak. 

Elindult a nevezés a 3. Gyóni Géza Országos Versmondó Találkozóra

Dabas Város Önkormányzata és a Kossuth Kulturális Központ és Könyvtár „Az élet szeretője” címmel meghirdeti a III. Gyóni Géza Országos Vers- és Prózamondó Találkozót nem hivatásos versmondók részére. A résztvevők egy Gyóni Géza verssel és egy Gyóni Géza kortárs magyar költő versével, vagy prózájával jelentkezhetnek. 

Nevezési kategóriák:

  • általános iskola 7-8. osztály
  • középiskola
  • felnőttek (18 – 60 év)
  • szépkorúak (60 év felett)

A találkozóra 2017. április 22-én 10 órakor kerül sor.  Nevezni 2017. március 31-ig van mód, a nevezési lapot a www.dabas.hu oldalon találják. 

A nevezési lapot a következő címre kérjük küldeni:
- postán: Kossuth Művelődési Központ, 2370. Dabas, Szt. István u. 58.
- e-mailben:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Az e-mail „Tárgy” címe: III. Gyóni Géza versmondó.

Áprilisban beiratkozás a 2017/2018-as tanévre az általános iskolákban

Magyarországon a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik.

Beiratkozás ideje a dabasi Kossuth Lajos Általános Iskolában:  

2017. április 20. (csütörtök) 8-19 óra között 

2017. április 21. (péntek) 8-18 óra között 

Tanköteles gyermekét a szülő köteles a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerinti illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni. A körzetekről az iskolák kifüggesztésein tájékozódhatnak. 

Az első évfolyamra történő beíratáskor a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (a lakcímkártya), az iskolába lépéshez szükséges, fejlettség elérését tanúsító igazolást, valamint a különleges helyzetet igazoló dokumentumokat kell bemutatni.

A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt, elutasítás esetén a fenntartó hivatott a felülbírálati kérelmet elbírálni.

 

Országgyűlési képviselői fogadóóra

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy március 1-jén, szerdán, 17.00–19.00 óráig képviselői fogadóórát tart Pánczél Károly országgyűlési képviselő a dabasi Polgármesteri Hivatal földszinti termében.

Megjelent a madárinfluenza járvány minimum feltételeit tartalmazó határozat

2017. február 17-én megjelent a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó Országos Főállatorvosi határozat. Az előírás célja a baromfiállományok, különösen a szabadtartású víziszárnyas telepek járványügyi biztonságának fokozása a madárinfluenza vírus okozta károk csökkentése és a későbbi kockázatok mérséklése érdekében.

A járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó 3/2017-es Országos Főállatorvosi határozat letölthető .
A szabálygyűjteményt a szakhatóság a Baromfi Termék Tanáccsal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával egyeztetve állította össze.

A madárinfluenza vírus hazai megjelenése a gazdálkodók és a teljes magyar baromfiágazat számára súlyos közvetlen és közvetett veszteségeket okoz. A betegség terjedésének megakadályozását, valamint a védekezést jelentősen nehezíti a vadmadár állomány nagyfokú fertőzöttsége, helyenként a baromfiállományok sűrűsége, valamint az állattartó telepek gyenge járványvédelmi szintje.

A fertőződés és az állományok közötti terjedés megakadályozásához elengedhetetlen az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozása. Ennek érdekében a főállatorvosi határozat részletesen tartalmazza a legfontosabb előírásokat. A mától érvényes utasítás szerint a betelepítés várható időpontjáról legalább 3 héttel korábban írásban tájékoztatni kell az illetékes hatóságot. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni.

Egy telepre kizárólag akkora állományt lehet betelepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A határozat tartalmazza a zárt építmények víziszárnyasok, illetve egyéb szabadon tartott baromfik sűrűségnek megfelelő minimum alapterületét is.

forrás: kormany.hu

Változások a fogyasztóvédelmi panasz ügyintézésben

2017. január 1-től a fogyasztóvédelmi hatósági feladatokat megosztottan végzi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Pest Megyei Kormányhivatal és az ország 197 járása.

A változások legfontosabb célja, hogy a fogyasztók könnyebben intézhessék majd ügyeiket, valamint hatékonyabbá váljon az ellenőrzések és az eljárások rendszere is. Fogyasztóvédelmi hatósági ügyekben első fokon a továbbiakban a járási hivatalok, másodfokon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jár el. 

ügyeiket elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is intézhetik. 

 

 

 

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas