Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Országgyűlési képviselői fogadóóra

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy március 1-jén, szerdán, 17.00–19.00 óráig képviselői fogadóórát tart Pánczél Károly országgyűlési képviselő a dabasi Polgármesteri Hivatal földszinti termében.

Változások a fogyasztóvédelmi panasz ügyintézésben

2017. január 1-től a fogyasztóvédelmi hatósági feladatokat megosztottan végzi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Pest Megyei Kormányhivatal és az ország 197 járása.

A változások legfontosabb célja, hogy a fogyasztók könnyebben intézhessék majd ügyeiket, valamint hatékonyabbá váljon az ellenőrzések és az eljárások rendszere is. Fogyasztóvédelmi hatósági ügyekben első fokon a továbbiakban a járási hivatalok, másodfokon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jár el. 

ügyeiket elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is intézhetik. 

 

 

 

Gombaismereti képzés Ócsán

Alapfokú gombaismereti képzés indul az ócsai Tájházban február 28-án.

A képzés várhatóan októberig tart majd, melynek során a 130 leggyakoribb faj ismertetése mellett a gyűjtések ,és mérgezések ismérveit is elsajátíthatják a résztvevők.

A jelentkezés feltételeiről bővebben a www.promikologia.hu oldalon olvashatnak. A jelentkezési határidő február 15.  

Új támogatás a kisgyermekes családoknak Ócsán

Ócsa Város Önkormányzata azon ócsai lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú gyermekek neveléséhez kíván hozzájárulni, akik 2017. január 1. napján vagy azt követően születnek, és legalább az egyik szülőjük a gyermek születését megelőzően hat hónapja életvitel szerűen Ócsán él és állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

A babacsomag kérelem igénybevételéhez szükséges nyomtatványt a szülők a védőnőktől kaphatják meg, de a nyomtatvány letölthető a  www.ocsa.hu oldalon. A kérelmet kitöltést követően az Ócsai Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati irodáján a szociális ügyintézőknél kell leadni. A kérelemhez szükséges bemutatni a gyermek születését követően kapott kórházi zárójelentést, és a kérelmet benyújtó szülő személyazonosító dokumentumait. 

Elindult a BirtOkos tarifacsomag

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú előkészítés után telekommunikációs szolgáltatást indított tagjai számára.

A BirtOKOS névre hallgató tarifacsaládot a tagi igényeknek megfelelően alkották meg. Jellemzője, hogy korlátlan lebeszélhetőséget biztosít a csoporton belül, és ingyenes beszélgetést tesz lehetővé a kamara mintegy 650 fős falugazdász hálózatával.

Egy kamarai tag öt SIM-kártyát igényelhet, a szolgáltatási díj egy része pedig leírható lesz az éves kamarai tagdíjból. 

Március 15-ig emelhetnek tőkét a KFT-k

Hamarosan lejár a korlátolt felelősségű társaságok egy éves türelmi ideje, hogy a Polgári törvénykönyv szabályozásához igazítsák alapító okiratukat, és a törzstőkét emeljenek.


2017. március 15-ig minden olyan KFT-nek, amelynek törzstőkéje korábban nem érte el az új jogszabályban előírt 3 millió forintot meg kell emelnie az alaptőkéjét, továbbá az alapító okiratát is a PTK-hoz kell igazítania.

Azok a cégek, amelyek nem teszik meg a változtatásokat átalakulhatnak, vagy kockáztatják a megszűnés lehetőségét.  

Drágultak a postai küldemények

Az év elejétől a Magyar Posta számos szolgáltatása, kifejezetten a csomagküldés drágult.

A nem levél formájú, 2 kilónál könnyebb küldeményeket nem lehet már levélként feladni, csak csomagként. Drágult az elsőbbségi szabványlevél és az aznapi utalvánnyal történő fizetés ára közel is emelkedett.

A postacsomagok alapdíja közel 14 százalékkal drágult, a háznál felvétel díja csomagoknál megduplázódott, de jó hír, hogy az eddigi kettő helyett már három darabot is kiszállítanak. A terjedelmes vagy törékeny csomagok esetében eddig a küldemény alapdíjának 50 százalékát kellett pluszban kifizetni, januártól már az alapdíj 100 százalékát kéri el a posta.

A környező országokba feladott, egy kilogrammot meg nem haladó csomagok díja több mint 5,7 százalékkal, az Európán kívülre címzett pakkoké 5,3 százalékkal emelkedett. Az Európán belül az elsőbbséggel feladott szabványlevelek négy százalékkal kerülnek többe idén.

A drágulást az online megrendelések során szintén érzékelhetik majd a vásárlók,   a webshopok a megnövekedett költségeket jó eséllyel a termék vagy a szállítás árának emelésével igyekezhetnek majd visszanyerni.

Közeleg a 2017-es GYIÖK választás Dabason


2017. április 7-én kerül sor a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat tagjainak megválasztására.

A 15 és 22 év közötti dabasi fiataloknak most lehetőség adódik, hogy február 20 és március 20-a között ajánlószelvényeket gyűjtsenek. Minden körzetből 8 legtöbb ajánlást gyűjtő indulhat a választásokon, március 27-től indul a kampány időszak. A kampányban készülhetnek plakátok, szórólapok és a Rádió Dabas is lehetőséget ad a bemutatkozásra.

Április 3-án a jelöltek listájának közzétételét követően, április 7-én 10 órától zajlik a választás.

Program a fiatalokért

A VEKOP-8.2.1-15 kódszámú "Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban” elnevezésű kiemelt projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt 4.2 milliárd forintos költségvetésből, az Európai Unió támogatásával a Nemzeti Foglalkoztatási Alap előfinanszírozásában valósul meg.

Az Ifjúsági Garancia lényege, hogy azon 25 év alatti fiatalok, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához.

A képzési költség biztosítása során, a támogatás keretében a tanfolyam teljes díját átvállaljuk. Keresetpótló juttatásban is részesül a tanfolyam ideje alatt a fiatal, ami a hatályos közfoglalkoztatási bér, 80%-a (65 224 Ft). Képzéshez kapcsolódó utazási költség 100 %-ban megtérítésre kerül. A szakképzett fiatalok esetében pedig a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedés segítésére kell helyezni a hangsúlyt. A programban résztvevő fiatalok foglalkoztatása esetén a munkáltatónak lehetősége van bértámogatást és 3 féle bérköltség támogatást igényelni.

Ha a fiatalnak van szakmája és egy piacképes ötlete, abban az esetben vállalkozóvá válást elősegítő támogatást kaphat 6 hónap időtartamra, havonta maximum a mindenkori minimálbér összegét (2017-ban bruttó 127 500 Ft/hó).
Egy másik lehetőség a „Vállalkozz Itthon Fiatal” program keretén belül, akár 3.000.000 forintos tőketámogatáshoz is juthat a jelentkező, 10%-os önrész megléte mellett. (Bővebb információ: www.ofa.hu)

A programba bekerülés feltétele, hogy regisztrált munkanélküli legyen a fiatal, az állandó lakcíme, illetve tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

További információk, elérhetőségek: a pest.munka.hu oldalon, illetve a 06 1 279 4757 vagy a 06 70 198 7548-es telefonszámon.

forrás: pestmegye.hu

Iskolai előkészítő a Gyóni Géza Általános Iskolában


A Gyóni Géza Általános Iskola ebben az évben is várja a leendő első osztályosokat az előkészítő foglalkozásokra, ahol a nagycsoportosok kipróbálhatják milyen iskolásnak lenni.

Az első foglalkozásokra február 23-án és március 2-án kerül sor.A foglalkozások délután fél 5-tő 5 óráig tartanak majd.

Kérjük részvételi szándékukat jelezzék az iskolában a 06-29-367-391-es telefonszámon.

Kéményellenőrzés Ócsán 2017-ben

Felhívjuk az ócsai lakosság figyelmét, hogy a településen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakemberei2017. április 15. napjától 2017. június 30. napjáig kötelező kéményellenőrzést és tisztítást végeznek. Az érintett ingatlanok tulajdonosait a kéményseprők levélben értesítik a kémény ellenőrzésének pontos időpontjáról. Ha a fent meghatározott időpontban a kéményseprőipari tevékenységet ellátó az égéstermék-elvezető ellenőrzését nem tudja elvégezni, a kéményellenőrzés második időpontjáról külön értesítést küld az ingatlan tulajdonosának.

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas