• hirek1.png

Harminckilenc km hosszúságú lovasútvonal épül Pomáz és Esztergom között 2023 márciusáig.

A Magyar Vár Alapítvány a felvidéki Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulással közösen – az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával – valósítja meg a „Kerékpározás és lovaglás” (Bike and Horse riding) elnevezésű, határon átnyúló projektet. Ennek keretén belül 39 km hosszúságú lovasútvonal épül Pomáz és Esztergom között, míg Szlovákiában egy – Karva községet Párkánnyal összekötő – 18 km-es kerékpárutat alakítanak ki.

A kerékpáros és a lovas útvonal segíti a térségben található egyéb történelmi, kulturális és természeti látnivalók összekapcsolását. Mindkét útvonalat információs táblákkal látják el, amelyek megkönnyítik a határ menti tájékozódást a helyi és az ide érkező kerékpárosok, valamint a versenyzők számára. Emellett a lovaglóút elején felújítják az istállót – az épületben nyílászárókat cserélnek, leszigetelik azt, valamint egyéb belső munkálatokat is végeznek.

A tervezett útvonalak hozzájárulnak a térség számos természeti és kulturális örökséget hordozó területének összekapcsolásához, ami növeli a látogatószámot, s javítja a területhez való hozzáférést. Egy másik cél az idegenforgalom fejlesztése, előmozdítva a környezettudatosságot, továbbá biztosítva a helyi természeti látványosságok és a nemzeti örökség védelmét. A projekt mindezeken túl szeretné a közeli túraútvonalakat és természeti örökségi helyszíneket, valamint a kerékpározást és a lovaglást, mint az aktív pihenés formáit is népszerűsíteni. Az útvonalak oktatási, szórakoztató és rekreációs lehetőségeket kínálnak, figyelembe véve a fenntarthatóság alapelveit.

A Magyar Vár Alapítvány projektrésze az Európai Regionális Fejlesztési Alap 208 ezer eurónyi társfinanszírozásával valósul meg.